DNS dediğimiz esasında Domain Name Server açılımına sahiptir. WEB sayfalarının adı IP’lerden ibarettir. Mesela ShiftDelete.net’in IP’si, 123.33.32.3 diyelim.
DNS olmasaydı, biz WEB tarayıcımıza bu IP adresini yazıp siteye ulaşabilirdik. Bu şekilde osaydı, insanlar internet adresleri yerine IP numarası ezberlerdi. Bu da kullanımı oldukça zorlaştırırdı.
Yani biz internet sitesinin adını yazdığımızda, anlık olarak DNS sunucusuna o ad gidiyor. DNS sunucusu da o adı IP’ye çeviriyor ve internet sitesine bağlanıyorsunuz. En kabaca şekilde DNS’i bu şekilde açıklayabiliriz.
DNS yani hayati birşey. DNS Serverları, yasakçı bir server ise sizleri istemedikleri siteye yönlendiremezler. Türkiye’de olduğu gibi “Bu site mahkeme kararı ile yasaklanmıştır” diye bir sayfaya yönlendirir.
Android’de IP ayarlamaları yapılabiliyor. Statik IP verebildiğiniz gibi, DNS IP’side yazabiliyorsunuz. Fakat bu iş için oldukça pratik bir program yapılmış. İşte bu haftanın programı SetDNS.
SetDNS uzun zamandır Android Market’te ve Google Play Store’da bulunuyor. Biz de uzun zamandır kullandığımız programı inceleyelim ve hala bilmeyenlere öğretelim dedik.
Bu program sayesinde belli başlı önemli DNS’ler hazır şekilde duruyor. Sizin yapmanız gereken ise DNS’i seçip, Apply butonuna tıklamak.
0 Yorumlar